nunu 043

YVA ry on vuonna 1994 pian Suomen YVA-lain säätämisen jälkeen perustettu yhdistys, joka toimii yhdyssiteenä ja keskustelufoorumina ympäristövaikutusten arvioinnin parissa toimivien kesken. Se edistää osallistuvaa ja eri arvot esille tuovaa suunnittelua. Yhdistys antaa myös lausuntoja ja osallistuu aktiivisesti ympäristövaikutusten arvioinnin kehittämiseen. Yva ry on Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) jäsenseura.

Yhdistys on monitieteellinen ja siihen voivat liittyä kaikki ympäristövaikutusten arvioinnista kiinnostuneet. Yhdistyksessä on noin 200 henkilöjäsentä ja 10 kannatusjäsentä.

Yhdistyksen sääntöihin voit tutustua täällä.

Yva ry järjestää vuosittain suositun, valtakunnallisen seminaari- ja koulutuspäivän, YVA-päivän, jossa käsitellään ympäristövaikutusten arviointia monesta näkökulmasta. YVA-päivä toimii vuosittaisena kohtaamispaikkana ympäristövaikutusten arvioinnin parissa toimiville asiantuntijoille ja tutkijoille. YVA-päivä on järjestetty jo vuodesta 1995, välillä yhden päivän mittaisena ja välillä kaksipäiväisenä tilaisuutena.

Yva ry myöntää vuosittain Hyvä YVA (ympäristövaikutusten arviointimenettely) ja Hyvä SOVA (suunnitelmien ja ohjelmien ympäristövaikutusten arviointi) -palkinnot kannustukseksi ja huomion kiinnittämiseksi johonkin vaikutusten arvioinnin kannalta esimerkilliseen ja ansiokkaaseen toimintaan. Palkintojen saajat julkistetaan vuosittain YVA-päivän yhteydessä. Hyvä YVA -palkinto on myönnetty vuodesta 2000 lähtien, Hyvä SOVA -palkinto myönnetään ensimmäistä kertaa vuonna 2014. Yva ry myöntää myös yksityishenkilöille tunnustuspalkintoja vaikutusten arvioinnin hyväksi tehdystä työstä. Ensimmäinen tunnustuspalkinto myönnettiin Sirpa Pietikäiselle, joka toimi ympäristöministerinä YVA-lain säätämisen ja yhdistyksen perustamisen aikaan vuonna 1994.

Yva ry järjestää yhteistyössä pohjoismaiden ja Viron kanssa Nordic-Baltic -konferenssia. Ensimmäinen Nordic-Baltic -konferenssi pidettiin Virossa syksyllä 2012. Yva ry järjestää jäsenilleen säännöllisesti myös koti- ja ulkomaan ekskursioita, jäseniltoja ja pikkujoulut sekä julkaisee Impakti-lehteä.

Yhdistyksen toiminta suunnitellaan ja toteutetaan vapaaehtoisvoimin ja rahoitetaan pääosin jäsenmaksujen ja YVA-päivän osallistumismaksujen avulla.

Yva ry:lle voit lähettää sähköpostia osoitteeseen: mail(at)yvary.fi tai osoitteisiin pj(at)yvary.fi, sihteeri(at)yvary.fi ja talous(at)yvary.fi.

Erkki Ikäheimo

etunimi.sukunimi@gmail.com